בואו נגיד את האמת : תעשיית האופנה היא אחת המזהמות בעולם עם שימוש מופרז בחומרים כימיים, רעילים לסביבה, בשימוש בבדים סינטטיים שנשארים על כדור הארץ ולא מתכלים במשך אלפי שנים.
מי צריך את הפוליאסטר הזה?
על ידי הוספת פוליאסטר להרכב בדים טבעיים כמו כותנה, ניתן לשפר תכונות ואיכויות הבד ( למשל זמן ייבוש הבגד מתקצר), להוסיף אלסטיות, להאריך את תקופת הבלאי וכדומה. כמו כן, ייצור בדים טבעיים כמו כותנה או פשתן כרוכים בהוצאות מאוד גבוהות של זמן, משאבים טבעיים, כוחות אנוש. שימוש בפוליאסטר לתעשיית האופנה הוזיל רבות את התהליכים ואת עלויות הבד.
יחד עם זאת, כדי לייצר פוליאסטר משתמשים במוצרי נפט מזוקקים. עדיין אין מחקרים מדעיים או רפואיים שיכולים להוכיח שקיים נזק כלשהו שנגרם על ידי פוליאסטר העשוי מנפט לגוף האדם. אבל מי רוצה להסתכן. בנוסף, פוליאסטר אינו מתכלה בקלות ולא נחשב כחומר בר-קיימא. לבדים עשויים פוליאסטר ייקח מאות שנים להתפרק וגם זה לא בטוח.
כאן נכנס לתמונה בקבוק פלסטיק.
פסולת פלסטיק היא אחת הסכנות של כדור הארץ הצפויה להביא אסונות טבע לעולם החי, לים. כל שנה מוציאים טונות של אריזות פלסטיק מהים - התוצאה של התפתחות הציוויליזציה האנושית. ( 8 מיליון טון פלסטיק נכנסים לאוקיינוס מדי שנה, וזאת בנוסף לכ- 150 מיליון טון מטריים המסתובבים כיום בסביבות ימיות). כל שנה רק בישראל מייצרים מעל 200 אלף טון מוצרי פלסטיק. בעולם כולו המספרים עולים למיליארדים. בקבוקי פלסטיק עשויים PET (פוליאתילן טטרה-פתלט) הם לא יתכלו ב-700-800 שנים הקרובות, שקיות ניילון רגילות של סופר לא יתכלו גם אחרי זה. אם תישאר האנושות עד אז והעולם לא ייגמר בקטסטרופה אקולוגית, בעוד 1000 שנה הארכיאולוגים יוכלו לדעת טוב טוב מה אנחנו עשינו פה.
בינתיים, חלק מהאנשים זועקים לפתרונות אקולוגיים של מיחזור פלסטיק שעשוי להקל על כדור הארץ. תעשיית המיחזור מעלה את הראש ומדענים מחפשים עוד ועוד פתרונות לעיבוד חוזר של חומרים פלסטיים בלי לשפוך את הפסולת באוקיינוס הגדול אלה להפוך אותו ליעיל ויישומי.
תהליך מיחזור של בקבוק פלסטיק ההופך לחוט פולימרי.
בקבוקי פלסטיק עשויים PET מהווים בסיס לייצור חומר פוליאסטר אקולוגי.
בקבוקים אלו ממוינים במיכלי מחזור ונאגרים יחד בחבילות גדולות. חבילות מובלות למתקן מיוחד שבו בקבוקים מנוקים היטב ונשטפים באמבט עיקור, כדי להסיר חומר זר. הם מנוקים משאריות לכלוך, מדבקות, שאריות תוויות נייר ומכסים. לאחר מכן מייבשים את הבקבוקים הנקיים. השלב הבא הוא הפרדת הבקבוקים לפי צבע. הבקבוקים השקופים יפיקו חוט פוליאסטר לבן והבקבוקים הירוקים מייצרים חוט ירוק-אש. הבקבוקים נכנסים למטחנה שם הם נטחנים לפתיתים קטנים. הפתיתים מושלכים לאוויר חם כדי לתת להם ציפוי קשיח ואז מתייבשים כדי להסיר את כל הלחות שנותרה. הפתיתים היבשים והפריכים נדחפים דרך צינורות חמים כדי להמיס אותם לנוזל סמיך. הנוזל הזה מסונן דרך צלחת צבע עם 68 חורים זעירים. כאשר פוליאסטר נוזלי זורם דרך החורים, הוא יוצר סיב שהוא חמישית מעובי שיער האדם.
את הפתיתים הלבנים מלבינים בכלור. הכהים ישמשו בעתיד לחוט בצבע כהה.
אחרי שהחוטים הפריכים מתקשים הם נשלחים לגלילים שבהם האוויר מסבך את החוטים כדי ליצור חוט דמוי חוט דנטלי ואז הם עוברים למכונת סלילה. המכונה מושכת את החוט מעל גלילי מתכת חמים כדי למתוח אותו וליישר מחדש את מולקולות הפוליאסטר. החוט המתקבל מוכן לסריגת בדי פוליאסטר. פוליאסטר ממוחזר מעניק חיים שניים לחומר שאינו מתכלה במקום להגיע לאוקיאנוס.
טרנדים אקולוגיים בייצור בגדי ספורט ובגדי ים.
כתוצאה מתהליכי מיחזור מתוחכמים של בקבוקי פלסטיק ופסולת אוקיינוס אחרת, כמו רשתות דייגים, נוצרים חוטים סינטטיים כמו חוט ניילון ממוחזר וחוט פוליאסטר ממוחזר. בדים עם רכיבים של ניילון או פוליאסטר מאופיינים על ידי אלסטיות, עמידות ללחץ, עמידות לסביבה מלוחה או כלור, שומרות על תכונותיהם גם לאחר שטיפות רבות. זאת הסיבה, שדווקא בגדי ים או בגדי ספורט נהנים מכל האיכויות האלה ומתאימים הכי הרבה לשימוש בבדים ממוחזרים שנוצרו בתהליכים אקולוגיים של עיבוד ממוחזרת של פלסטיק.
טרנדים אופנתיים חדשים.
יותר ויותר חברות עוברות לאופנה אקולוגית, אופנת בת-קיימא (sustainable fashion) ששואפת להפחתת השפעה שלילית על הסביבה, להתחשבות בכדור הארץ בתהליכי ייצור בגדים. זה מתבטא לא רק בשימוש בבדים אקולוגיים שנוצרו בתהליכי מיחזור אלא בהאטה במירוץ אחרי טרנדים חולפים באופנה, שימוש בצבעים טבעיים, שימוש באריזות מתכלות או ניתנות לשימוש חוזר, עיצוב קולקציות ידידותיות לסביבה עם טרנדים בר-קיימא לאורך שנים.
חברת SilkyFit Swimwear ובגדי ים אקולוגיים.
מותג ישראלי של בגדי ים ספורטיביים Silkyfit שמח להיות חלק מתהליכים החדשים של אופנה אקולוגית ידידותית לסביבה. כל הדגמים עוצבו עם מחשבה עמוקה לייצר דגמים איכותיים, קלאסיים. בגדי ים של חברת Silkyfit מאופיינים על ידי איכות גבוהה, יציבות ואיכות הבד לאורך הזמן. בגדי ים נשארים כמו שהיו גם אחרי שעות שהייה בים, בזמן פעילות ספורטיבית נמרצת.
חלק מהדגמים כבר נוצרו מבדים אקולוגיים במפעלים יעודיים באיטליה.כמו הדגם של חליפת גלישה לנשים עם שרוולים ארוכים.
רב הדגמים של בגדי ים שלמים שרוול ארוך כוללים רוכסן פלסטיק של חברת YKK יפנית. רוכסנים הנהדרים האלה לא רק נותנים מראה נקי, הם חזקים, עמידים למים, הם גם ממוחזרים מפלסטיק.
כל הדגמים של בגדי ים Silkyfit מגיעים בתוך שקית רב שימושית עם סגירה עליונה. השקית לא מיועדת לזריקה אלה לשימושים רבים: גם לאיחסון יומ-יומי של בגד ים וגם לשמירה של בגד ים רטוב בדרך הביתה מהים או מבריכה.
"לקיחת פסולת פלסטיק והפיכתה לחומר שימושי חשובה מאוד לבני האדם ולסביבה שלנו", אמרה קרלה מגדרודר, חברת דירקטוריון בבורסת הטקסטיל, ל- Fashion United
Comments